Barwa owoców

Do nie mniej ważnych cen rozpoznawczych należy barwa owoców. Może być ona jasnoróżowa, czerwona, karminowa aż do buraczkowej. Owoce barwy jasnoróżowej ma odmiana Louis Gauthier, a barwy czerwonej odmiana Talisman, krwistoczerwone są owoce odmiany Purpuratka, natomiast barwę buraczkową mają owoce odmiany Macherauch’s Spàternte i Mieze Schindler. Orzeszki mogą być różnej wielkości, kształtu i barwy. Cechą charakterystyczną jest również sposób ich umieszczenia na owocu. Mogą one znajdować się na powierzchni owocu lub w bardzo płytkich zagłębieniach, jak np. u odmian Madame Moutot i Sparkle. Orzeszki większości odmian znajdują się w zagłębieniach średniej wielkości, a orzeszki takich odmian, jak Mieze Schindler, Huxley, Siltez, Ydun i Direktor Paul Wallbaum, są osadzone w bardzo głębokich, często również i szerokich zagłębieniach.

Powiązane wpisy