Cambridge Favourite

Odmiana pochodzi z Anglii. W Polsce nie jest rozpowszechniona z powodu dużej wrażliwości roślin na nicienie i choroby wirusowe. Odmiana średnio plenna, o średniej porze dojrzewania. Owoce dojrzewają w 7-9 dni po owocach odmiany Macherauch’s Fruhernte.

Owoce

Pierwsze – duże lub średniej wielkości, bardzo kształtne, szeroko-stożkowate, następne – średniej wielkości, szeroko-stożkowate. Barwa owoców ceglastoczerwona, jaśniejsza przy wierzchołku i od strony nienaświetlonej. Orzeszki żółtawo czerwonawe od strony nasłonecznionej i żółte na słabo naświetlonej, umieszczone w bardzo płytkich dołkach. Miąższ łososiowy lub jasnoczerwony, z jaśniejszymi żyłkami, dość luźny, soczysty, słodko-winny, smaczny. Komora powietrzna duża. Działki kielicha długie, wąskie, lekko odstające od owocu. Kielich łatwo oddziela się od owocu. Okres zbioru owoców bardzo długi (ponad 30 dni). Owoce dobrze znoszą transport. Zalety: Bardzo duże, kształtne i smaczne owoce, przydatne na przetwory, mrożonki i do spożycia w stanie świeżym. Rośliny odporne na białą plamistość liści i na mączniak. Wady: Duża wrażliwość na choroby wirusowe, nicienie, roztocza i przędziorka. Szybki spadek plenności.

Roślina

Wzrost średnio silny, pokrój bardzo rozłożysty. Blaszki liściowe duże, jasnozielone, na ogół owalne, o brzegach głęboko ząbkowanych. Blaszka liściowa łopatkowata. Ogonki liściowe krótkie. Kwiatostany nieliczne, luźne, silnie rozgałęzione, osadzone na krótkich łodygach. Pora kwitnienia dość wczesna. Kwiaty bardzo duże lub duże, miseczkowate.

Powiązane wpisy