Cechy odmian truskawki

Odmiany truskawki różnią się między sobą silą wzrostu i pokrojem roślin, kształtem i barwą liści, długością pędów kwiatostanowych, wielkością i kształtem działek kielicha oraz płatków korony, występowaniem lub brakiem pręcików. Najbardziej charakterystyczne cechy mają owoce ułatwiające identyfikację odmian. Różnią się one wielkością, kształtem, zabarwieniem skórki i miąższu, jędrnością, głębokością osadzenia orzeszków na owocach oraz porą dojrzewania.

Pora dojrzewania może być bardzo pomocna przy identyfikacji odmian. Różnica w porze dojrzewania między odmianami najwcześniejszymi i najpóźniejszymi waha się w granicach 20-25 dni. Dla producenta i przemysłu najważniejsze są takie cechy gospodarcze, jak plenność odmian, smak owoców, przydatność na przetwory, barwa i jędrność miąższu oraz wrażliwość roślin na choroby i szkodniki. Odmiany możemy podzielić na mało plenne, dające około 4-5 ton owoców z 1 ha, plenne – dające 5-8 ton owoców oraz bardzo plenne – powyżej 8 ton owoców z 1 ha.

Powiązane wpisy