Georg Soltwedel (Jerzy Soltwedel)

Odmiana pochodzi z Niemiec. Rozpowszechniona w całej Polsce. Jest bardzo plenna i średnio późna. Owoce dojrzewają w 10-12 dni po owocach Macherauchs Fruhernte.

Roślina

Wzrost średnio silny, pokrój w okresie owocowania rozłożysty. Blaszki liściowe średniej wielkości, jasnozielone z żółtawym odcieniem, wydłużone, o brzegach głęboko i ostro ząbkowanych. Ogonki liściowe średniej długości.

Kwiatostany liczne, zwarte, o dużej liczbie kwiatów, osadzone na długich, sztywnych łodygach, wyrastających ponad liście. Pierwsze kwiaty – duże, następne – średniej wielkości łub małe. Pylniki dobrze wykształcone we wszystkich kwiatach. Pora kwitnienia dość późna.

Owoce

Pierwsze – duże lub średniej wielkości, zmiennego kształtu, wydłużone, łopatkowate, często „workowate”, następne – średniej wielkości lub małe, na ogół kształtne, wydłużone, stożkowate, przewężone przy kielichu. Barwa owoców krwistoczerwona, błyszcząca, jaśniejsza na wierzchołku. Orzeszki czerwone, umieszczone w niewielkich zagłębieniach. Miąższ jasnoczerwony, dość zwarty, soczysty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny. Komora powietrzna duża lub średniej wielkości. Kielich o działkach dużych, ząbkowanych, odstających od owocu, bardzo łatwo oddzielający się od niego. Okres zbioru owoców – około 25 dni. Owoce niezbyt dobrze znoszą transport. Zalety: Bardzo smaczne owoce, przydatne do spożycia w stanie świeżym i na mrożonki, łatwe odchodzenie kielicha od owocu, duża plenność.

Wady: Szybkie drobnienie owoców, nierównomierne ich zabarwienie, nieregularny kształt, duża wrażliwość roślin na suszę, przędziorka chmielowca oraz na roztocza.

Powiązane wpisy