Paryżanka

Odmiana pochodzi z Francji. W Polsce znana od dawna. Mało plenna, o średniej porze dojrzewania (owoce dojrzewają w 10-14 dni po owocach odmiany Macherauch’s Fruhernte).

Roślina

Wzrost średnio silny, pokrój zwarty. Blaszki liściowe średniej wielkości, ciemnozielone, okrągławe, o brzegach ostro i głęboko ząbkowanych. Liście wzniesione ku górze, bardzo ozdobne do liści odmiany Senga Sengana. Ogonki liściowe dość długie, sztywne. Kwiatostany nieliczne, słabo rozgałęzione, średnio zwarte, o małej liczbie kwiatów, osadzone na sztywnych, średniej długości łodygach. Pora kwitnienia dość późna.

Owoce

Pierwsze – średniej wielkości lub duże, stożkowate, często nieregularnie ścięte i wyraźnie żebrowane, następne – dość drobne, stożkowate. Barwa owoców ciemnowiśniowa. Orzeszki brązowo- czerwone, umieszczone w płytkich zagłębieniach. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo zwarty, soczysty, aromatyczny, słodkowinny, bardzo smaczny. Komora powietrzna średniej wielkości lub mała. Kielich o działkach średniej wielkości, słabo przylegających do owocu, bardzo trudno oddzielający się od niego. Okres zbioru owoców – około 20 dni. Owoce bardzo dobrze znoszą transport.

Zalety: Duża jędrność i bardzo dobry smak owoców, intensywnie czerwone zabarwienie, przydatność na wszelkie przetwory i mrożonki. Wady: Mała plenność, duża wrażliwość roślin na nicienie, roztocza i choroby wirusowe, trudne odchodzenie kielicha od owocu.

Powiązane wpisy