Purpuratka

Odmiana pochodzi prawdopodobnie z USA. Do niedawna bardzo rozpowszechniona w całej Polsce. Mało plenna, wczesna. Owoce dojrzewają w 3-6 dni po owocach odmiany Macherauchs Fruhernte.

Roślina

Wzrost średnio silny lub silny, pokrój zwarty. Blaszki liściowe średniej wielkości, ciemnozielone, błyszczące, wydłużone, o brzegach ostro ząbkowanych. Młode i starsze liście wzniesione. Ogonki liściowe długie, sztywne. Kwiatostany nieliczne, słabo rozgałęzione, o małej liczbie kwiatów, osadzone na dość krótkich, sztywnych łodygach. Pora kwitnienia wczesna.

Owoce

Pierwsze – średniej wielkości lub małe, kuliste, często nerkowate, następne – drobne i bardzo drobne, kuliste, czasem lekko spłaszczone. Barwa owoców ciemnowiśniowa, jednolita na całej powierzchni. Miąższ krwistoczerwony, średnio luźny, soczysty, winny, aromatyczny, o smaku dość ostrym. Komora powietrzna mała, występuje tylko w największych owocach. Kielich o działkach długich, wąskich, najczęściej ostro i potrójnie ząbkowanych, nie przylegających do owocu, bardzo łatwo oddzielający się od niego. Okres zbioru owoców dość krótki – około 20 dni. Owoce dobrze znoszą transport.

Zalety: Owoce łatwo oddzielają się od kielicha, stanowią doskonały surowiec dla zamrażalnictwa i przetwórstwa Wady: Bardzo mała plenność, duża wrażliwość na białą plamistość liści oraz przędziorka i nicienie.

Powiązane wpisy