Senga Tigajga

Odmiana pochodzi z Niemiec. W Polsce mato rozpowszechniona. Bardzo plenna. Pora dojrzewania owoców średnio późna. Owoce dojrzewają w 7-12 dni po owocach odmiany Macherauch’s Fruhernte. Rośliny dość odporne na mączniak, wrażliwe na białą plamistość i nicienie.

Roślina

Wzrost silny, pokrój zwarty. Blaszki liściowe duże, ciemnozielone, lekko stożkowate, o brzegach szeroko – pojedynczo – głęboko ząbkowanych. Ogonki liściowe długie, sztywne. Kwiatostany liczne, zwarte, o dużej liczbie kwiatów, osadzone na sztywnych łodygach. Kwiaty średniej wielkości i drobne. Średnia pora kwitnienia.

Owoce

Pierwsze – duże, szerokostożkowate, bardzo kształtne, czasem z lekko ściętym wierzchołkiem, następne – średniej wielkości do drobnych, stożkowate. Barwa owoców intensywnie czerwona, jaśniejsza przy wierzchołku. Orzeszki średniej wielkości, zagłębione w małych dołkach. Miąższ czerwony, średnio zwarty, aromatyczny, smaczny. Komora powietrzna mała. Działki kielicha małe, wąskie, lekko przylegające do owocu. Kielich łatwo oddziela się od miąższu. Okres zbioru owoców trwa 20-25 dni.

Zalety: Bardzo duża plenność, duże smaczne owoce. Wady: Rośliny wrażliwe na nicienie i średnia pora dojrzewania owoców.

Powiązane wpisy