Truskawki – informacje ogólne

Truskawki uprawia się w Polsce na powierzchni mniej więcej 50 tys. ha, a zbiory szacuje się na około 180 tys. ton. Mimo to pokrycie zapotrzebowania rynku na świeże owoce ciągle jest niewystarczające. Owoce truskawek stanowią także cenny surowiec nie tylko na takie przetwory, jak kompoty, dżemy, soki i wina, ale są również bardzo cenione w zamrażalnictwie.

Rozpowszechnieniu się uprawy truskawek sprzyjały ich małe wymagania glebowe i wczesne wchodzenie w pełnię owocowania. W naszych warunkach uprawa truskawek wpływa również na bardziej racjonalne wykorzystanie siły roboczej na wsi, a tym samym na zwiększenie dochodów ludności zatrudnionej w rolnictwie.

Owoce jednej odmiany dojrzewają przez 20- 30 dni, jednak poszczególne odmiany różnią się na tyle porą dojrzewania, że umiejętny ich dobór pozwala uniknąć spiętrzenia prac przy zbiorze owoców i przedłuża ogólny okres zbiorów.

Ze względu na wczesne dojrzewanie i smaczne owoce, zasobne w witaminę C oraz sole mineralne, truskawki uprawiane są chętnie w ogrodach działkowych i przydomowych.

Powiązane wpisy