Truskawki w Polsce

Dotychczas w Polsce przebadano wiele odmian pochodzących z różnych części świata. Okazało się, że odmiany pochodzące z USA czy Kanady wyróżniają się dużą plennością, mają piękne czerwone owoce, są jędrne, łatwo oddzielają się od kielicha. W naszych badaniach zachowywały one wszystkie cechy, jakimi charakteryzowały się w krajach rodzimych, jednak plonowanie roślin prawie wszystkich amerykańskich odmian jest w Polsce często zawodne.

Plenność truskawek związana jest nie tylko z genotypem rośliny, ale w dużym stopniu zależy od warunków przyrodniczych. Na wybrzeżu Kalifornii truskawki kwitną i owocują przez 5-7 miesięcy, a rekordowe plony przekraczają 100 ton z jednego hektara. Odmiany kalifornijskie sprowadzone do nas zachowują się tak jak odmiany europejskie, ale słabiej owocują. Podobnie małą wartość produkcyjną przedstawiają odmiany pochodzące z Rosji. Największą wartość produkcyjną mają dla nas odmiany wyprodukowane w podobnych do naszych warunkach przyrodniczych (Senga Sengana, Senga Litessa, Redgauntlet, Talisman, Ydun).

Polska jest krajem o mało zróżnicowanych warunkach przyrodniczych i jak to wykazały badania, każda z polecanych do uprawy odmian może być z powodzeniem uprawiana w całym kraju. W południowo-zachodniej i środkowej części kraju owoce wszystkich odmian dojrzewają wcześniej o 10-14 dni niż w rejonach północno-wschodnich.

Stwierdzono również, że w południowo-zachodnich i środkowych rejonach istnieje wyraźna różnica w porze dojrzewania odmian wczesnych i późnych. Dochodzi ona do kilkunastu dni. Uprawiając wczesne i późne odmiany w północnych rejonach kraju uzyskuje się zaledwie 2-3 dniową różnicę między np. początkiem dojrzewania owoców najwcześniejszych odmiany Surprise des Halles a Sengą Senganą.

Powiązane wpisy