Ydun

Odmiana pochodzi z Danii. Rozpowszechniona do niedawna w całej Polsce. Bardzo plenna, o średniej porze dojrzewania owoców. Owoce dojrzewają w 7-10 dni po owocach odmiany Macherauch’s Fruhernte.

Roślina

Wzrost dość silny, pokrój zwarty. Blaszki liściowe małe, często czterolistkowe, jasnozielone, jaśniejsze od liści odmiany Senga Sengana, okrągławe. o brzegach ostro i głęboko ząbkowanych. Ogonki liściowe średniej grubości.

Kwiatostany bardzo liczne, zwarte, rozgałęzione, o średniej liczbie kwiatów, osadzone na łodygach średniej długości lub długich. Kwiaty małe lub średniej wielkości. Pora kwitnienia dość wczesna.

Owoce

Pierwsze – dość duże lub średniej wielkości, wydłużone, nieregularnie stożkowate, z wyraźnie ściętym wierzchołkiem, następne – małe, stożkowate. Barwa owoców jasnoczerwona, jednolita na całej powierzchni. Orzeszki żółte, umieszczone w bardzo głębokich zagłębieniach. Miąższ różowy, bardzo luźny, soczysty, mało aromatyczny, mało smaczny. Komora powietrzna średniej wielkości. Kielich o działkach dużych, przylegających do owocu, bardzo trudno oddzielający się od niego. Okres zbioru owoców bardzo długi (28-32 dni) Owoce źle znoszą transport.

Zalety: Bardzo duża plenność. Wady: Drobnienie owoców. Owoce miękkie, mało smaczne, łatwo gnijące, mało przydatne na przetwory i na mrożonki.

Powiązane wpisy